مهارت های فردی
مقدمه
مادامی که ما دانسته هایمان را به عمل تبدیل می کنیم، می توانیم بگوییم یک مهارت جدید کسب کرده ایم. مهارتها با تمرین و تکرار بهتر شده و به عبارتی ما در زمینه ی آن دانش خاص ماهر تر میشویم. پیش از این در زمینه ی استفاده ی عملی از دانسته هایمان در مقاله های قبلی صحبت کردیم. انسان از زمان تولد شروع به آموختن میکند. رفتارها، عادتها، کلمات و مهارتهایی را می آموزد و به کار می بندد. همه ی ما می توانیم برخی کارها را بهتر انجام دهیم و در انجام برخی از کارها نیز ضعیف تر هستیم. هیچکس نمیتواند دقیق بگوید بهترین مهارتها برای توسعه فردی چه مواردیاند. این موضوع تا حد زیادی وابسته به اهداف شخصی هرکس در زندگی است. بنابرین خوب است که مانند سرمایه گذاران برای زندگی خود سبدی از مهارتهای مختلف داشته باشیم. در این مقاله سعی داریم به مهارتهایی که کیفیت زندگی را برای ما مطلوب تر میکنند بپردازیم.
مهارت های اساسی زندگی چیست؟
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) مهارتهای زندگی به صورت زیر تعریف میشوند: “مجموعه ای از شایستگیهای روانی اجتماعی و مهارتهای بین فردی که به افراد در تصمیم گیری آگاهانه، حل مشکلات، تفکر انتقادی و خلاقانه، برقراری ارتباط موثر، برقراری روابط سالم، همدلی با دیگران و همچنین سالم و پویا زندگی کردن کمک می کنند. مهارت های زندگی ممکن است در جهت فعالیتهای شخصی یا کارهایی برای دیگران و همچنین در جهت اقداماتی برای تغییر محیط اطراف جهت مساعد ساختن آن برای سلامتی باشد.”
چرا مهارت های اساسی زندگی مهم است؟
مهارت های اساسی زندگی، ابزارهای در دسترسی برای رویارویی با چالش ها/ نیازهای زندگی روزمره را از طریق مدیریت احساسات خود برای تصمیم گیری آگاهانه فراهم می کند. به رشد شخصیت، استعدادها و توانایی های ذهنی و جسمی انسان کمک می کند و همچنین کمک میکنند تا توانایی واقعیشان را از طریق یادگیری شناخت خود و دیگران و گرفتن تصمیمات موثر برای زندگی مشترک در جامعه، بشناسند.
برنامه مهارت های اساسی زندگی مبتنی بر روش روانشناختی اجتماعی مبتنی بر شواهد شامل درمان شناختی رفتاری، ذهن آگاهی و فعالیت های ایجاد تاب آوری است. این مهارت ها می تواند به جوانان در درک بهتر خود، کنار آمدن با دیگران و دستیابی به ابزاری برای کنار آمدن با مشکلات اجتناب ناپذیر زندگی کمک کند. در ادامه این مهارتها که در سه دسته بندی کلی خودآگاهی، مهارتهای بین فردی و مهارتهای تفکر/تصمیم گیری موثر قرار گرفته اند را به شما معرفی میکنیم.
-
خودآگاهی – شناختن و زندگی با خود:
این مضمون مباحثی را شامل می شود که رابطه و درک فرد از خود را که شامل افکار، احساسات و رفتارهای او می شود را تقویت می کند. مهارتهایی که در این دسته جای میگیرند شامل موارد زیر هستند:
- مدیریت استرس
- متعادل سازی احساسات
- تفکر مثبت
- عزت نفس
-
مهارتهای بین فردی – شناخت و زندگی با دیگران:
این موضوع نحوه برقراری روابط سالم و محترمانه را بررسی می کند. مهارتهایی که در این دسته جای میگیرند شامل موارد زیر هستند:
- همدلی
- مهارتهای شنیداری
- موثر بودن بین فردی
- حل اختلاف
- مدیریت روابط
- ارتباط قاطع
-
مهارتهای تفکر – تصمیم گیری موثر:
مهارتهای آموزش داده شده در این موضوع شامل روشهای مشخصی از تفکر و اجرای وظایف به نحویست که منجر به تصمیمات موثر می شود، اهداف مربوطه را تعیین کنند و از اطلاعات استفاده می کنند. مهارتهایی که در این دسته جای میگیرند شامل موارد زیر هستند:
- هدف گذاری
- تصمیم گیری
- حل مسئله
- تفکر خلاقانه و انتقادی
- مهارتهای اجرایی
- تاب آوری (تحمل سختی ها و گذر از آنها)
فواید آموختن مهارت های اساسی برای افراد
لازم به ذکر نیست که آموختن هیچ مهارتی در زندگی زمان خاصی ندارد و تنها کافیست اراده کنید تا مهارت مورد نظرتان را یاد بگیرید اما به طور کلی سازمان بهداشت جهانی برنامه ریزی آموزش این مهارتها را از سنین پایین تر و برای کودکان انجام داده است تا به ساخت جوامع شادتر و سالم تر کمک بیشتری کرده باشد. این مهارتها از منظر دانش آموزی، جامعه و شغل مزایایی برای جامعه هدف سازمان بهداشت جهانی، یعنی کودکان، دارد که در زیر به آنها می پردازیم. در زندگی روزمره، رشد مهارتهای اساسی به دانش آموزان کمک میکند تا:
- راههای جدیدی برای فکر کردن و حل مساله پیدا کنند.
- تاثیر اعمالشان را متوجه بشوند و یاد بگیرند که به جای سرزنش دیگران، مسئولیت آنچه انجام میدهند را بر عهده بگیرند.
- هم در مهارتهای بیانی و هم در همکاری گروهی اعتماد به نفس پیدا کنند.
- گزینهها را تجزیه و تحلیل کنند، تصمیم بگیرند و درک کنند که مهارتهایی که در این دسته جای میگیرند شامل موارد زیر هستند:چرا انتخابهای خاصی را خارج از مدرسه انجام داده اند.
- حس خود آگاهی و قدردانی بیشتری از دیگران در آنها شکل گیرد.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم یادگیری مهارتهای اساسی در سایر سنین و بخشهای زندگی نیز خالی از لطف نیست و برای افراد مزایایی دارد. از جمله این موارد، مزایای یادگیری مهارتهای اساسی در شغل است. در حالی که دانش آموزان سخت کار میکنند تا نمرات خوبی در مدرسه بگیرند، اما پس از آ بسیاری برای پیدا کردن شغل سخت تلاش میکنند. با توجه به تحقیقات، کارفرمایان در رزومه افراد، تنها به دنبال موفقیت تحصیلی نیستند بلکه به دنبال مهارتهای کلیدی استخدامی از جمله موارد زیر نیز هستند:
- توانایی خود مدیریتی، حل مشکلات و درک محیط کسبوکار
- خوب کار کردن به عنوان بخشی تیم
- مدیریت زمان و افراد
- چابکی و سازگاری با نقشهای مختلف و محیطهای کاری انعطافپذیر
- پتانسیل رهبری با نفوذ و تاثیرگذاری
از سوی دیگر هر چه ما به عنوان افراد یک جامعه بیشتر مهارتهای اساسی خود را توسعه دهیم، بیشتر بر دنیایی که در آن زندگی میکنیم تاثیر میگذاریم. مزایای یادگیری مهارتهای اساسی در جامعه عبارتند از:
- درک و آگاهی فرهنگی و شهروندی همکاری بینالمللی را آسانتر میکند.
- احترام به تنوع، خلاقیت و تخیل یک جامعه را بیشتر میکند که منجر به رشد و شکوفایی و جامعه ای صبورتر می شود.
- توسعه مهارتهای مذاکره، توانایی شبکه سازی و همدردی میتواند به پیدا کردن راهحل به جای ایجاد رنجش کمک کند.
جمع بندی:
مهارتهای زندگی مجموعه ای از شایستگیهای روانی اجتماعی و مهارتهای بین فردی هستند که به افراد در تصمیم گیری آگاهانه، حل مشکلات، تفکر انتقادی و خلاقانه، برقراری ارتباط موثر، برقراری روابط سالم، همدلی با دیگران و همچنین سالم و پویا زندگی کردن کمک می کنند. مهارت های زندگی ممکن است در جهت فعالیتهای شخصی یا کارهایی برای دیگران و همچنین در جهت اقداماتی برای تغییر محیط اطراف برای زندگی سالم در آن باشند. همه ما در زندگی مهارتهایی به دست می آوریم و این مهارتها هستند که شخصیت و زندگی ما را جهت می دهند. خوب است مهارتهای اساسی که مطابق با نیازهای هر انسانیست را بشناسیم و آنها در خود و کودکانمان پرورش دهیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.