تقویت و افزایش انگیزه
مقدمه
هرکدام از ما در روز و یا در ابعاد وسیع تر، در کل زندگیمان با دلایل و انگیزههای منحصر به فرد خودمان (انگیزه درونی یا بیرونی)، کارهایی انجام میدهیم، تصمیماتی میگیریم و زندگیمان را با آنها شکل می دهیم. همان طور که در پست قبلی در زمینه ی توصیف مهارتهای زندگی بیان کردیم، این تصمیم گیریهای موثر که ناشی از همین انگیزه های ما هستند، بخشی از مهارتهای ضروری زندگیمان است. مهارتهایی که می توانند کیفیت زندگی ما را بهتر کنند و فعالیتهای روزانه مان را تحت تاثیر قرار دهند. هرکداممان برای این فعالیتها و تصمیتاتمان دلایلی داریم که گاه به آنها آگاهیم و گاه از آنها نا آگاهیم. گاه این دلایل از درون ما شکل می گیرند و گاهی دیگران در انتخابمان به ما کمک می کنند. در این مقاله سعی داریم انگیزه، انواع و منابع آن را تعریف کرده و سپس به بررسی راههایی جهت افزایش انگیزه در موقعیت های مختلف بپردازیم.
انگیزه چیست؟
انگیزه تمایل به عمل کردن در راستای هدف است. این عنصر در تعیین و رسیدن به اهداف ما بسیار مهم است. انگیزه یکی از نیروهای محرک در رفتارهای انسان است. رقابت را تقویت میکند و ارتباط اجتماعی را آغاز میکند. نبودن آن میتواند منجر به بیماریهای روانی مثل افسردگی شود. انگیزه، میل به ادامه تلاش به سمت معنا، هدف و یک زندگی ارزشمند را در بر میگیرد.
منابع انگیزه
مردم اغلب انگیزههای متعددی برای مشارکت در هر رفتاری دارند. انگیزه ممکن است بیرونی باشد، که به موجب آن یک فرد از نیروهای خارجی، افراد یا پاداش الهام میگیرد. انگیزه همچنین میتواند ذاتی باشد، که به موجب آن الهام از درون میل به بهبود در یک فعالیت خاص میآید. انگیزه درونی تمایل دارد که افراد را با قدرت بیشتری به جلو براند و این دستاوردها بیشتر رضایتبخش هستند.
یک چارچوب مورد استفاده برای درک انگیزه، سلسلهمراتب نیازهای مطرحشده توسط روانشناس آمریکایی آبراهام مزلو در سال ۱۹۴۳ است. طبق گفته مازلو، انسانها به طور ذاتی برای بهتر شدن خود و حرکت به سمت تحقق پتانسیل کامل خودشکوفایی خود از طریق رویارویی تدریجی و ارضا کردن چند سطح نیاز از اساسیترین نیازها، مانند غذا و ایمنی، به نیازهای مرتبه بالاتر عشق، تعلق و عزتنفس، انگیزه پیدا میکنند.
مازلو این نظریه را این گونه گسترش داد: افراد با توجه به چیزهایی فراتر از خود به اوج رشد میرسند و بالاترین معنا را در زندگی پیدا میکنند. اگرچه جهانشمولی نظریه مزلو به چالش کشیده شدهاست، اما بسیاری بر این باورند که این نظریه حقایق اساسی را در مورد انگیزه انسان بیان کرده است.
انگیزه میتواند ریشه در انواع منابع داشته باشد. افراد ممکن است با انگیزههای خارجی انگیزه بگیرند، مانند انگیزه برای کار کردن برای جبران، و یا لذت درونی، مانند انگیزه برای خلق اثر هنری در اوقات فراغت. منابع دیگر انگیزش شامل کنجکاوی، استقلال، اعتبار سنجی هویت و باورهای فرد، ایجاد یک تصویر ذهنی مثبت و میل به اجتناب از زیانهای بالقوه است. بنابرین انگیزه به دو نوع انگیزهی درونی و انگیزهی بیرونی تقسیم می شود.
انگیزه درونی چیست؟
انگیزه درونی، انگیزهای است که صرفا از درون میآید؛ این امر به دلیل هیچ گونه پاداش پیشبینیشده، مهلت یا فشار خارجی نیست. به عنوان مثال، افرادی که انگیزه ذاتی برای دویدن دارند، این کار را انجام میدهند زیرا آنها عاشق احساس دویدن خود هستند، و این بخش مهمی از هویت آنها است. انگیزه بیرونی میتواند انگیزه را در کوتاهمدت افزایش دهد اما با گذشت زمان میتواند از بین برود و یا حتی نتیجه معکوس به بار آورد. در مقابل، انگیزه درونی قدرتمند است زیرا با هویت ادغام میشود و به عنوان منبع پیوسته انگیزش عمل میکند.
انگیزه بیرونی چیست؟
انگیزه بیرونی به این معنیست است که فرد کاری را به دلیلی غیر از لذت انجام خود کار انجام میدهد. هر چیزی که برای تکمیل کار یا دریافت در نتیجه تکمیل کار وعده داده میشود، محرکهای خارجی هستند. براساس تحقیقات روانشناس ویکتور وروم، یک محرک بیرونی برای موفقیت به سه عنصر نیاز دارد: انتظار (با این باور که افزایش تلاش منجر به افزایش عملکرد خواهد شد)، ابزار (با این باور که عملکرد بهتر مورد توجه قرار خواهد گرفت و پاداش داده خواهد شد)، و ظرفیت (با این امید که پاداش وعدهدادهشده را بخواهد).
چگونه انگیزه را افزایش دهیم؟
برخی افراد ممکن است خود را به طور کامل در معرض خطر عقب افتادن یک پروژه ببینند؛ دیگران ممکن است به سادگی بخواهند بهرهوری بیشتری را در جدول زمانی خود جای دهند. مهم نیست انگیزه از کجا شروع میشود، همیشه راههایی برای افزایش آن وجود دارد، چه انگیزه خودتان باشید و چه شخص یا موضوعی دیگر. گاهی تجربه ی موفقیت و رسیدن به اهداف نیز در افزایش انگیزه های ما برای انجام برنامه های بعدی زندگیمان موثرند. بنابراین میتوانیم بگوییم برنامه ریزی و پیگیری موفقیتهای کسب شده عامل محرکی برای ادامه دادن و کسب موفقیتهای بعدیست. برای رسیدن به نتیجه مورد نظر نیازمند سازماندهی، حمایت و مسئولیت پذیری هستیم. این سه در سایه ی آموزش عمیق و موثر در زمان درست اتفاق می افتد. در این زمینه به شما پیشنهاد میکنیم مقاله ی ما در مورد برنامه ریزی و پیگیری موثر را نیز مطالعه بفرمایید.
گاهی اوقات ممکن است احساس بیانگیزگی کنید و این اشکالی ندارد. در آن وضعیت، به خودتان اجازه دهید که احساس ناراحتی کنید، صحبتهای منفی خود را بشنوید و سپس به هر حال اقدام کنید. به عنوان مثال، اجازه دهید بگوییم که بعد از یک روز طولانی در سر کار به خانه میآیید و فقط میخواهید تلویزیون را باز کرده و تماشا کنید. به جای روشن کردن تلویزیون، اعتراف کنید که خسته هستید و سپس خودتان را به چالش بکشید تا ابتدا پنج صفحه از کتاب روی میز را بخوانید. این رویکرد به شما فضایی برای داشتن افکار و احساسات منفی نیز میدهد و همچنین به شما کمک میکند تا الگوهای ریشهدار خود را تغییر دهید.
شرکتها چگونه میتوانند به کارمندان خود انگیزه دهند؟
مدیران شرکتها می توانند به سادگی با رعایت پنج نکته انگیزه ی کارمندان خود در محل کارشان را افزایش دهند:
- ایجاد یک محیط کاری مثبت (برای مثال استفاده از مبلمان راحت، رنگهای شاد، امکانات رفاهی در مجموعه و…)
- ایجاد و حفظ ارتباط موثر با کارمندان
- توجه به عملکرد خوب
- اولویت قرار دادن سلامت کارمند
- رهبری و راهنمایی با حفظ اعتماد و احترام
جمع بندی
اغلب مردم علاقه دارند در هنگام سال نو برای خود اهدافی تعیین کنند، مثلا لاغر یا چاق شدن، یادگیری زبان جدید، یادگیری مهارتی جدید، رفتن به سفرهای هیجان انگیز، اهداف مربوط به ارتقای شغلی و… . اما متاسفانه اغلب در این تصمیمات شکست می خورند و نمیتوانند آنها را عملی کنند. این امر ممکن است ناشی از تعیین اهداف دشوار و سخت گیرانه بدون سنجیدن توانایی ها و زمان باشد و یا ممکن است به این دلیل باشد که اگر یک بار نتوانند قرارشان را انجام دهند دچار تفکر همه یا هیچ شوند و چون یک بار تخلف کرده اند، شکست را بپذیرند و دیگر مسیرشان را ادامه ندهند. انگیزه (درونی و بیرونی) میتواند مانند سوخت برای ماشین حرکت در مسیر رسیدن به اهداف باشد! بنابرین مهم است که قبل از برنامه ریزی و تصمیم گیری در مورد اهداف، خودمان را نیز خوب بشناسیم و با منابع انگیزه هایمان آشنا باشیم در این مسیر هرجا لازم شد از آنها استفاده کنیم.
معرفی:
در این بخش یک تدتاک در زمینه ی انگیزه های درونی و بیرونی به شما معرفی کرده ایم که میتوانید از لینک زیر آن را تماشا کنید.
https://www.secondnature.io/us/guides/mind/motivation/intrinsic-vs-extrinsic-motivation
خوشحال میشیم که شما هم نظراتتون در مورد این پست و همچنین منابعی که برای افزایش انگیزه خودتون دارید رو با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.